Ingrediente:
Vinete 4 buc (1,400 Kg)
Ulei de floarea soarelui
Ceapa 1/2 buc
Sare
Reteta video SALATA DE VINETE mai jos:
Acoperiti cu folie de aluminiu ochiurile aragazului pe care doriti sa le folositi la coacerea vinetelor. Scopul este sa nu murdariti aragazul si sa munciti inutil la curatarea lui.
Spalati vinetele si stergeti cu un prosop. Puneti deasupra flacarii un gratar. Asezati cate 2-3 vinete astfel incat sa stea deasupra focului. Lasati vinetele la copt pentru 20-25 de minute, rotindu-le pe toate părțile.
Luati vinetele de pe foc și asezatile într-un recipient cu capac. Condensul va inmuia vinetele si va ajuta ca vinetele sa se decojeasca mai ușor. Lasati vinetele 20 de minute acoperite.
Puneti cate o vanata pe un tocator. Taiati coada si apoi de-a lungul vinetei.
Cu o lingura de lemn sau de plastic, răzuiți ușor pulpa. (este indicat sa nu folositi unelte metalice pentru ca vor oxida vanata si se va inegri).
Asezati pulpa curatata pe un tocător înclinat care sa asigure scurgerea. Lasati sa se scurgă minim 6 ore.
Tocati vinetele cu un cu cuțit de plastic sau de lemn, pana devin fine sub forma de pasta.
Într-un castron, puneți vinetele tocate și condimentati cu sare. Adaugati ulei de floarea soarelui în transe mici pana cand vinetele ajung la o consistenta placuta. Gustati. Amestecați bine uleiul cu vinetele. Puteti folosi mixerul pentru o amestecare mai rapida.
Cand vinetele se deschid la culoare, inseamna ca sunt gata. Taiati marunt o jumatate de ceapa si adaugati in salata de vinete (optional).
Amestecati.
Puteti adauga si ceapa rosie tocata marunt ca decor. Serviti cu paine prajita.
Consumati cu moderatie!
Reteta video SALATA DE VINETE mai jos: