Mărarul (Anethum graveolens) este o plantă anuală cu viață scurtă, originara din sud-vestul și centrului Asiei, ce se folosește în întregime: frunze, tulpină și semințe în majoritatea rețetelor culinare, de la supe până la plăcinte, și are o mulțime de beneficii pentru organism.
E de preferat să introducem mărarul în meniul zilnic pentru aportul nutriţional ridicat, bogat în minerale şi vitamine, pentru proprietăţile sale hipocolesterolemiante şi reglatoare ale digestiei
Beneficii
Frunzele și semințele acestei mirodenii au ulei volatil cu un conținut de până la 60% – carvona (un antioxidant puternic),substanțe minerale (potasiu, calciu, magneziu, sulf, fier etc.) și vitamine (A, B și C) care sunt esenţiale pentru o funcţionare optimă metabolică şi stimularea sistemului imunitar.
Deasemeni, frunzele conțin cantități mici de estrogen, hormonul feminin care ajută la creșterea naturală a sânilor și mențin mâinile frumoase.
Mararul proaspat este o sursa excelenta de vitamine antioxidante, cum ar fi vitamina C care ajuta corpul sa dezvolte rezistenta impotriva agentilor patogeni si curata organismul de substantele daunatoare (radicalii liberi).
Seminţele de mărar sunt indicate în înfiecţiile pulmonare dar si in sfera digestivă deoarece pot ameliora manifestările gastrointestinale, cum ar fi balonarea, digestia lentă, flatulenţa şi durerile abdominale asociate.
Celor care doresc să scadă în greutate le este recomandata introducerea mărarului în alimentaţie, deoarece este sărac în colesterol şi are o încărcătură calorică scăzută.
Uleiul volatil de mărar conține calciu, potasiu, sulf, fier, magneziu și sodiu, vitaminele A, B și C (toate în cantități considerabile) avand efecte benefice asupra organismului, fiind foarte ușor absorbit de piele. Datorită conținutului de estrogen, uleiul volatil de mărar, este deosebit și unic, în raport cu alte uleiuri volatile și cu alte produse, aplicat prin masaj, mărește volumul sânilor în mod natural
Ceaiul de marar este recomandat pentru functionarea normala a sistemului hormonal feminine si datorita proprietatilor diuretice este folosit si in prevenirea infectiilor urinare
Utilizare in bucatarie
Mărarul are o largă răspândire în bucătăria românească, făcând parte din lista celor mai îndrăgite și des folosite condimente. Se poate utiliza la sosuri, preparate din legume, peste, dar si la desert, cum este strudelul cu branza si marar. Este indispensabil la castravetii murati sau la varza murata. Mărarul mărunțit sau mărarul uscat este folosit deasemenea si în aromatizarea preparatelor vegane
Proprietatile terapeutice
Mărarul conține substanțe active cu multiple proprietăți benefice pentru sănătatea omului.
- Stimilează buna funcționare a rinichilor!
- Calmează durerile dentare
- Combate depresia
- Tratează vânătăile și edemele
- Aromoterapie și masajoterapie
Frunzele si semintele de marar contin substante fitochimice, avand astfel proprietati farmacologice
Surse:
https://www.ghidnutritie.ro/articol/plante_medicinale/mararul
https://www.libertatea.ro/lifestyle/marar-beneficii-si-proprietati-3248304