Este benefic să consumi morcov zi de zi?

Morcovul (Daucus carota) după denumirea științifică, sau „rădăcina dulce“, după cea populară, este o plantă legumicolă şi medicinală, bienală, iubitoare de soare, care crește spontan pe pășuni sau fânețe sau este cultivată.

Extraordinar de dulci si crocanți, morcovii sunt unul dintre deliciile 100% sănătoase ce nu trebuie sa lipsească din dieta ta.

Morcovul a fost numit și “ginsengul săracului”, datorită numărului mare de fitochimicale, substanțe naturale care au efecte benefice asupra sănătății.

Beneficii

Morcovii dulci si suculenți sunt in special foarte bogați in antioxidanți, vitamine si fibre alimentare si cu toate acestea au puține calorii fiind o sursa excepționala de caroten si vitamina A.

Studiile au descoperit ca flavonoidele din morcovi ajuta la protejarea împotriva cancerului cavitații bucale, pielii si cancerului pulmonar.

Fibrele morcovului în formă brută au proprietăți puternic antibacteriene și de dezinfectare ale tractului intestinal.

In uz intern: sub forma de suc sau  infuzie, morcovul este indicat în diaree, tulburări gastrointestinale, enterocolite, anemie, astm bronşic si astenii

In uz extern: sub formă  de decoct, suc sau  cataplasmă cu morcov ras, morcovul este adjuvant în rănile cutanate, arsuri, acnee,  ulcere, prurit, furuncule, pecingine, degerături, crăpături şi ameliorează tenurile ridate

In cosmetica: pentru tenurile iritate, înroşite, pătate, se poate face o mască cu morcov ras sau suc proaspăt de morcov, dând tenului supleţe şi colorit sănătos.

Aplicat sub formă de cataplasmă previne îmbătrânirea şi apariţia ridurilor. În plus, o mască din suc de morcovi şi o lingură de miere aplicată de două ori pe săptămână poate proteja tenul de uscăciunea specifică  anotimpului rece.

Utilizare în bucătărie

Pot fi folosiți in multe feluri: rași sau tăiați in salate, sub forma de mini-morcovi, tăiați feliuțe in mâncăruri fierte, alături de alte legume in piureuri de legume sau la cuptor, impreuna cu carne sau simpli.

De asemenea, pot fi adăugați in prăjituri, torturi si budinci, iar atunci când sunt storși dau un suc foarte hrănitor. In plus, nu uita sa ii adaugi in mâncărurile bebelușului tau si chiar atunci când pregătești mâncarea pentru animăluțul casei.

Proprietăți terapeutice ale morcovului

Morcovul este sinonim cu sănătatea ochilor și a vederii. Datorită conținutul ridicat de betacaroten (pe care organismul îl transformă în vitamina A) ce ne ajută să distingem mai bine obiectele pe timpul nopții, morcovii au și alte beneficii pentru sănătate, dar și frumusețe, mai puțin știute. Care sunt aceste beneficii?

  • Întărește oasele și protejează ficatul
  • Curăță colonul
  • Ține la distanță bolile de inimă
  • Protejează pielea și ne feresc de boli
  • Ajută și în constipaţii

Drept urmare, un consum regulat de morcovi protejează împotriva radicalilor liberi care distrug celulele și pot provoca cancer. Mâncați zilnic morcov crud și nu veți regreta!

Surse:

https://www.csid.ro/plante-medicale/morcovul-daucus-carrota-11836978/

https://www.medlife.ro/articole-medicale/care-sunt-beneficiile-consumului-de-morcovi.html

https://sodelicious.ro/articole/de-ce-sa-consumi-un-morcov-pe-zi/

https://retete.acasa.ro/sfaturi-culinare-41/cum-sa-folosesti-morcovii-in-bucatarie-11933.html